در این نوشته می خوانید:
تمامی احساساتی که در طول روز اعم از خوشحالی، ناراحتی، هیجان، استرس و اضطراب و… را تجربه میکنید روی بدن و واکنشهای آن اثرگذار هستند. استرس در برخی از اوقات بسیار حاد بوده و میتواند روی لثهها نیز اثر منفی داشته باشد. آیا شما تاکنون به واکنشهای بدن خود بعد از استرس دقت کردهاید؟ اضطراب و نگرانی بر لثهها نیز تاثیر خود را باقی خواهد گذاشت، زیرا استرس عملکرد عادی بدن را دستخوش تغییرات بسیاری میکند. بافتهای لثه زمانی که فرد دچار استرس میشود نیز دچار تغییراتی خواهند شد که برای آن راههای کنترلی وجود دارند. آشنایی با تاثیر استرس بر خونریزی لثه میتواند بسیاری از ابهامات را برای شما برطرف سازد.
بهطور کلی اثراتی که استرس میتواند در بدن برجای گذارد نتیجه مطلوبی نخواهند داشت. همچنین تاثیر منفی استرس بر سلامت دهان، دندان و لثهها با تحقیقات بسیاری در علم دندانپزشکی ثابت شده است. ضعف سیستم ایمنی از اساسیترین مشکل به حساب میآید که خود زمینه بسیاری از بیماریهای دیگر خواهد بود. چنانچه فرد دچار استرس و اضطراب شود آن را از راههای مختلفی مانند جویدن ناخنها توسط دندان، دندان قروچه و دیگر عادتهای ناپسند نشان میدهد. بنابراین انجام چنین کارهایی خونریزی لثهها را نیز به همراه خواهد داشت. جویدن ناخن ها، خود سبب خونریزی لثه نیز میشود، در نتیجه میبایست از بروز استرس در خود جلوگیری نمایید.
آیا به واکنش خود زمانی که دچار استرس هستید توجه کردهاید؟ افرادی که در محیط و شرایط استرسزا قرار میگیرند رفتارهایی از آنها سر میزنند که سلامت دهان و دندان را مختل میسازند. زمانی که فرد دچار استرس میشود به رعایت بهداشت دهان و دندان خود فکر نمیکند یا در صورت انجام، بهطور صحیح و مرتب به آنها نمیپردازد. همچنین گاهی ممکن است تنها به مسواک زدن بسنده کرده و نخ دندان و دهانشویه را جدی تلقی نکند؛ بنابراین در چنین شرایطی احتمال ایجاد بیماریها لثهای و در نتیجه خونریزی لثهها وجود خواهد داشت. اکنون به برخی از آن رفتارها اشاره میکنیم:
زمانی که فرد دچار استرس میشود، گاهی اوقات بیاختیار شروع به کندن یا جویدن بافت داخل دهان یا لب خود میکند. جویدن طولانی مدت لب و دهان در نتیجه سبب به وجود آمدن حساسیت و زخمهایی خواهد شد که درمان آن کمی دشوار است. لثهها نیز در این راستا تحت تاثیر قرار گرفته و دچار خونریزی میشوند که در این صورت امکان بروز عفونتهای لثهای نیز وجود دارد. بیماران برای درمان میتوانند با مراجعه به دندانپزشک و در میان گذاشتن این مسئله با متخصص از حادتر شدن این عادت جلوگیری نمایند. همچنین میبایست بهدنبال کاهش استرس باشید و انجام حرکاتی مانند یوگا که میتواند استرس را کاهش دهد را فراموش نکنید.
در هر سنی ممکن است شما شاهد دندان قروچه باشید و این عارضه گریبانگیر گروه سنی خاصی نیست. زمانی که فرد دندانهای فک پایین خود را به دندانهای فک بالا به شدت فشار دهد که حتی گاهی اوقات گونهها نیز تحت فشار قرار میگیرد، به این معناست که فرد دچار دندان قروچه شده است. بنابراین در طولانی مدت این عارضه دندانها را سابیده و دچار تحلیل رفتگی کرده و در نهایت به بافت لثهها نیز آسیب میرساند. استرس یکی از دلایلی است که بیمار وقتی به آن دچار میشود، ممکن است دندانهای خود را بیشتر به یکدیگر فشار دهد. امروزه برای کنترل دندان قروچه پیشنهاد میشود که در هنگام خواب از گارد محافظتکننده استفاده نمایید تا میزان استرس و اضطراب شما کاهش یابد.
بزاق دهان اولین خط دفاعی بدن در برابر ورود هرگونه باکتری مضر به داخل دهان و بدن است. چنانچه به هر طریقی مقدار بزاق دهان کاهش یابد و دهان خشک شود این احتمال وجود خواهد داشت که به بافت لثهها نیز آسیبی وارد گردد. همانطور که میدانید زمانی که فرد دچار استرس میشود، در دهان احساس خشکی کرده که خود میتواند خطری برای لثهها باشد.
ارتباط بین استرس و برخی از بیماریهای لثهای مانند بیماری پریودنتال طی تحقیقات علمی و گسترده به مرحله اثبات رسیده است. میزان هرمونهای بدن زمانی که فرد دچار استرس و نگرانی میشود نسبت به حالت عادی خود تغییر کرده و همین موضوع سبب برهم زدن سلامتی دهان و لثهها نیز خواهد شد. سیستمهای عصبی نیز در این حالت نمیتوانند بهخوبی دستورات لازم را به مغز ارسال نمایند؛ در نتیجه بر بافت لثهای تاثیر میگذارند. بنابراین روند عادی بدن در این صورت دچار اختلالاتی شده و نمیتواند بهخوبی عمل کند.
همچنین در این راستا زمانی که فرد استرس بالایی را تحمل میکند، میزان تولید هرمونهای هیپوفیز و هیپوتالاموس و علاوهبر آنها نورآدرلین، آدرنالین و کورتیزول نیز دستخوش تغییراتی میشود. نهایتا آزاد شدن نورپپتیدها در بدن زمینه را برای بروز بیماریهای لثهای فراهم میسازد. جهت کنترل و مهار استرس مادهای به نام نوروپروتئین تولید میگردد که خود تهدیدی برای بافتهای لثهای به شمار میرود.
خونریزی لثه برای تمامی افراد مخصوصا افرادی که با استرس دست و پنجه نرم میکنند، در صورتی که بهطور مداوم و زیاد رخ دهد، نگرانکننده خواهد بود؛ اما برای افرادی که دچار بیماریهای زمینهای مانند سرطان و دیابت هستند، خطر بیشتری را بهدنبال خواهد داشت. گاهی اوقات ممکن است این عارضه سلامت جنسی در مردان را نیز مختل سازد. بنابراین باید خونریزی لثه را هرچند کم، جدی بگیرید؛ زیرا میتواند در مراحل حادتر بیماری پریودنتال را نیز به جود بیاورد.
بیماری پریودنتال یکی از تهاجمیترین بیماریهای لثهای به شمار میرود که در صورت عدم درمان، فرد دندانهای خود را از دست میدهد. حفظ سلامتی دهان و دندان، کنترل استرس و دیگر مراقبتهای دهان و دندانی میتوانند تا حد زیادی از این بیماری جلوگیری نمایند. همچنین زمانی که خونریزی لثهها به قدری بوده که قابل کنترل نباشد، بیمار برای معاینه و بررسی آن میبایست به دندانپزشک مراجعه نماید.
استرس از فاکتورهای بسیار مهم و تاثیرگذار بر خونریزی لثهها و بروز بیماریهای لثهای تلقی میشود، در نتیجه میبایست راههای پیشگیری آن را نیز بدانید. استرس در طول زندگی بهدلیل شرایط گوناگون به وجود میآید؛ اما میتوان با استفاده از برخی روشها میزان آن را در خود کاهش داد. ورزش کردن، القا کردن حس خوب و آرام به خود یا با قرار گرفتن در محیطهایی دور استرس میتوانند برخی از افکار منفی را از شما دور سازند. سعی کنید در زمانهایی که دچار استرس هستید کارهایی مانند نوشیدن یک دمنوش، دور شدن از محیط استرسزا، ارتباط با دوستان صمیمی و خانواده را امتحان نمایید.
آیا استرس میتواند با خونریزی لثه ارتباط داشته باشد؟
طبق تحقیقات انجام شده استرس میتواند بهصورت مستقیم بر سیستم ایمنی افراد اثر بگذارد. بنابراین با تضعیف سیستم دفاعی بدن، میزان باکتریها و عفونتها در بدن افزایش یافته و توان مقابله با آنها نیز کاهش خواهد یافت و در نهایت سبب ایجاد التهاب و خونریزی شده یا مشکلات و بیماریهای دیگری را به وجود میآورد.
چه مدت زمانی نیاز است تا خونریزی دندان متوقف شود؟
کسانی که عادت به استفاده از نخ دندان نداشته باشند و استفاده از آن را به تازگی آغاز کرده باشند، بهدلیل عدم ناسازگاری لثهها با آن و تا زمانی که به آن عادت کنند، لثهها خونریزی خواهند کرد. چنانچه زمانی که فرد از بیماری لثه رنج میبرد، معمولا خونریزی لثه وی بر اثر استفاده از نخ دندان در حدود 3 تا 10 روز به طول میانجامد. لازم به ذکر است که اگر این مدت زمان از این مقدار فراتر رود، میبایست با یک دندانپزشک مشورت نمایید.
آیا خونریزی لثهها نگرانکننده است؟
خونریزی لثه در تمامی رنج سنی وجود دارد؛ اما با افزایش سن افراد بیشتر با آن مواجه میشوند. بنابراین مقدار کمی خونریزی امری نگرانکننده نخواهد بود، در حالی که اگر این اتفاق بهطور مکرر رخ دهد و میزان آن نیز زیاد باشد، بهتر است که این اتفاق را با یک دندانپزشک در میان بگذارید.
سخن پایانی
شاید برایتان این اتفاق افتاده باشد که به هنگام مسواک زدن، نخ دندان کشیدن یا در مواقع دیگر دندانهایتان دچار خونریزی شوند. عامل و مدت زمانی که طول میکشد تا خونریزی متوقف گردد در تشخیص خطرناک بودن یا نبودن آن بسیار مهم است. همانطور که بیان گردید استرس یکی از عواملی به شمار میرود که خونریزی لثه را تشدید میکند، بنابراین آشنایی با تاثیر استرس بر خونریزی لثه میتواند شما را در جهت کنترل آن کمک نمایند. خونریزی لثه برای افرادی که از بیماریهای زمینهای رنج میبرند میتواند تهاجمیتر از افراد سالم باشد؛ در نتیجه میبایست علت خونریزی را از دندانپزشک خود جویا شوید. همچنین بهترین درمان برای این عارضه دوری کردن از استرس، نگرانی و هرگونه افکار منفی خواهد بود.