در این نوشته می خوانید:
برای داشتن لبخندی زیبا ابتدا باید دندانهایی سالم داشت. برای رفع عیوب دندانی روشهای متنوعی وجود دارند. در بسیاری از موارد برای ترمیم دندان و حفظ استحکام دندان آسیب دیده از روکش دندان استفاده میشود و روکش دندان در اصل جایگزینی برای تاج دندان به حساب میآید. پس از انجام این روش ترمیمی زیبایی، شخص باید رژیم غذایی مناسبی را رعایت نماید تا در کنار آسیب نرساندن به دندانها، زیبایی آنها نیز حفظ شود. برای اینکه روکش دندان دوام و ماندگاری بالایی داشته باشد، فرد میبایست علاوهبر توجه به توصیههای دندانپزشک خود، بایدها و نبایدهای تغذیهای را نیز رعایت کند.
امروزه به علت رعایت نکردن نکات بهداشتی در حیطه دهان و دندان، بسیاری از افراد به مشکل پوسیدگی دندانها دچار میشوند. در برخی از موارد این پوسیدگی تا حدی جلو میرود که دندان فرد دیگر زیبایی و کارایی گذشته را ندارد. در این شرایط توصیه دندانپزشک پس از درمان هایی چون عصب کشی دندان، به شخص این است که در راستای مراقبت از ساختار دندان و جلوگیری از وارد شدن آسیبی بیشتر به دندان، اقدام به انجام روکش دندان کند.
روکش میتواند از دندان فرد بهخوبی مراقبت کند و با نصب آن در کنار حفظ زیبایی، کارایی دندانهای شخص نیز حفظ خواهد شد. شخص به هنگام استفاده از روکش دندان نباید از انجام نکات مراقبتی غافل شود. یکی از این نکات مراقبتی را میتوان داشتن یک رژیم غذایی صحیح دانست. در صورتی که فرد رژیم غذایی درستی را در پیش بگیرد، میزان ماندگاری روکش دندان افزایش پیدا خواهد کرد.
روکش دندان در واقع مناسب افرادی خواهد بود که دندان های آنها به علت پوسیدگی دچار آسیب های شدید شده و به طرح لبخند آنها ظاهر ناخوشایندی داده است. به کمک روکش دندان میتوان عیوب ظاهری دندان را تا حدودی پوشش داد و همچنین استحکام دندانهای آسیب دیده را افزایش داد. با وجود اینکه روکشهای دندانی از میزان مقاومت بالایی برخوردار هستند؛ اما احتمال شکستن یا لبپریدگی نیز در آنها وجود دارد. برای پیشگیری از مواجهه به این مسئله، شخص میبایست رژیم غذایی خاصی را دنبال کند و به سلامت و بهداشت دهان و دندان خود توجه نماید.
تنوع زیادی میان روکشهای دندان دیده میشود و پس از اینکه این روکش دندان روی دندان فرد نصب شد؛ شخص باید به هنگام میل کردن غذا به یکسری نکات توجه داشته باشد. روکشها به دو مدل دائمی و موقتی تقسیم میشوند. روکشهای موقتی به نسب مدلهای دائمی به توجه بیشتری نیاز دارند. بعد از انجام روکش دندان، مصرف بعضی از خوراکیها مجاز و بعضی دیگر ممنوع خواهد بود.
از جمله غذاهای مجاز میتوان به غذاهای نرم و مفید همچون پاستا، پوره سیب زمینی و… اشاره کرد. همچنین شخص باید مایعات بیشتر مصرف نماید تا دهان او خشک نشود و التهاب به وجود آمده بهبود یابد. مواد غذایی حاوی ویتامین C نیز میتواند مفید واقع شود. این نوع مواد غذایی به بهبود التهاب و برطرف کردن درد پس از انجام روکش دندان کمک میکنند.
امروزه بسیاری از افراد اقدام به انجام روکش دندان مینمایند و دندانپزشک به آنها توصیه میکند که از مصرف یکسری مواد غذایی اجتناب کند. در این صورت، شخص باید پرهیز غذایی داشته باشد و رژیم غذایی خاصی را دنبال کرده تا به دندانهای روکش شده آسیبی وارد نشود و زیبایی دندانها حفظ گردد. برای مثال مصرف خوراکیهای چسبنده یا جویدنی همچون کارامل، تافی و آدامس ممنوع خواهد بود. به این دلیل که ممکن است با مصرف این خوراکیها میان آنها با روکش دندان چسبندگی ایجاد شده و روکش از روی دندان جدا شود.
شخصی که دارای روکش موقتی دندان است نباید خوراکیهای سفت همچون گرانولا، آبنبات سفت و یخ را مصرف کند. ممکن است که این خوراکیها روکش دندانی فرد را بشکنند یا آنها را سست نمایند. مصرف خوراکیهای خیلی گرم یا خیلی سرد نیز توصیه نمیشود. همچنین برخی دیگر از خوراکیهای سفت همچون نان تست یا استیک برای شخصی که روکش دندان انجام داده ممنوع خواهد بود. بهتر است که شخص از بخشی از دندان که روکش جدید دارد، در جویدن خوراکی ها استفاده کمتری داشته باشد و با سمت مقابل خود عمل جویدن را انجام دهد. این مسئله احتمال وارد شدن آسیب به روکش دندانی را کاهش میدهد.
همچنین بهتر است زمانی که به دندانهای خود نخ دندان میکشید، مواد مابین دندان ها را با نخ دندان بلند نکنید؛ بلکه آنها را به شکل لغزشی خارج نمایید. زمانی که نخ دندان را از دهان خود بیرون میآورید، ممکن است که اشتباهی صورت بگیرد و روکش موقت از دهان بیرون آید.
در بسیاری از موارد، افراد از روکش دائمی استفاده میکنند. به هنگام استفاده از روکش دائمی باید این نکته را نیز مدنظر قرار دهید که نباید به مدت یک روز پس از انجام آن، غذاهای چسبناک مصرف شوند. بعد از آن، ممکن است که شخص بتواند رژیم غذایی و اصول بهداشتی دهانی گذشته خود را از سر بگیرد. هنگامی که شخص از روکش دائمی دندان استفاده میکند، عموما با محدودیتهای غذایی کمتری مواجه خواهد شد. با این حال، همچنان شخص باید در روزهای اول پس از درمان، پرهیز غذایی داشته باشد و رژیم غذایی خاصی را دنبال نماید.
مصرف خوراکیهای سفت یا ترد همچون چوب شور، دانهها یا آجیلها ممنوع است. این مدل خوراکیها امکان دارد که سبب شکستن یا لبپریدگی روکش دندان شوند. خوراکیهایی همچون آبنبات یا استیک که چسبندگی ایجاد میکنند، ممکن است روکش دندان فرد را جدا سازند یا باعث لق شدن روکش دندان شوند. جدای از این موارد، در زمان صرف میان وعده بهتر است که حواستان به روکش دندان نیز باشد و میان وعدهای را برگزینید که سلامت روکش دندان شما را تهدید نکند.
از دیگر خوراکیهای ممنوعه میتوان به پاپ کورن و آجیل اشاره کرد. شکستن آجیل میتواند لبپرشدگی روکش دندان را بهدنبال داشته باشد. همچنین مغز نپخته پاپ کورن امکان دارد که دندان را متوجه آسیب سازد. اگر شما نیز نسبت به جویدن یخ علاقه نشان میدهید، بهتر است که هرچه سریعتر برای ترک این عادت اقدام نمایید؛ چراکه جویدن یخ خطری برای سلامت روکش دندان به شمار میرود. در روز اول پس از درمان بهتر است که فرد سبزیجات را بهصورت پخته شده مصرف نماید و خوردن سبزی بهصورت خام توصیه نمیشود. سبزیجات پخته در واقع بافت نرمتری دارند و آسیبی به دندان روکش شده وارد نخواهند کرد.
برای شخصی که روکش دندان انجام داده، باید گفت که تنها رعایت کردن رژیم غذایی کافی نیست. فرد باید در کنار داشتن رژیم صحیح غذایی، یکسری نکات مراقبتی را نیز رعایت نماید. همچنین شخص باید یکسری عادات غلط همچون دندان قروچه را که به دندان آسیب وارد میکند را کنار بگذارد. شخص نباید از دندانهای خود به عنوان ابزاری برای شکستن کمک بگیرد.
دندانها گزینه مناسبی برای شکستن پسته، جویدن ناخنها، کندن چسب و… نیستند. این مورد میتواند بسیار آسیبرسان باشد. این عادت حتی تهدیدی برای سلامت دندانهای طبیعی نیز به حساب میآید. شخص باید بهصورت منظم دندانهای خود را مسواک بزند. همچنین کشیدن نخ دندان نیز به اندازه مسواک زدن حائز اهمیت است.
برخلاف تصور برخی از افراد که گمان میکنند رعایت نکات بهداشتی برای روکش دندان ضروری نیست؛ بهتر است بدانید که دندان روکش شده دقیقا همچون دندان طبیعی به رعایت بهداشت دهان و دندان نیازمند است. از این رو، شخص باید حداقل دو دفعه در طول روز برای مسواک زدن و نخ دندان کشیدن اقدام کند. توصیه میشود که شخصی که روکش دندان انجام داده از مسواک نرم و خمیردندان حاوی فلوراید غیرساینده استفاده نماید. به این صورت، میزان ماندگاری روکش دندان افزایش پیدا خواهد کرد.
برای شخصی که از روکش دندان استفاده میکند، مصرف غذاها و نوشیدنیهای تیره رنگ توصیه نمیشود. ساخت بیشتر روکشهای دندانی به کمک پرسلن باکیفیت صورت گرفته است. این نوع روکشها، در مقابل تغییر رنگ و لکه از خود مقاومت نشان میدهند. با این وجود، اگر از غذاها و نوشیدنیهای تیره رنگ استفاده نمایید ممکن است که با گذشت زمان شاهد تغییر رنگ روکش دندانی خود باشید؛ چراکه امکان دارد این رنگها در گذر زمان رنگ دندانهای طبیعی و روکش شده شما را به سمت تیرگی یا زردشدگی ببرند.
سخن پایانی
از شیوههای درمانی رایج در حیطه دندانپزشکی میتوان به روکش دندان اشاره کرد. این روش درمانی همچون سایر روشها نیازمند رعایت نکات مراقبتی است. پس از انجام این روش درمانی، شخص به منظور حفظ روکش دندان میبایست رژیم غذایی خاصی را در پیش بگیرد. در این رژیم غذایی باید برخی از غذاها همچون غذاهای سفت و خشک، شکلات و شیرینی کنار گذاشته شوند. با رعایت بایدها و نبایدهای تغذیهای میتوان بهصورت طولانی مدت از مزیتهای روکش دندان بهرهمند شد و لبخندی زیبا به چهره داشت.