در این نوشته می خوانید:
بسیاری از افراد برای حفظ دندانهای ترمیم شده خود، روش روکش دندان را انتخاب میکنند. روند روکش درمان فرآیند خاص خود را دارد. عموماً افرادی که قصد استفاده از انواع روکش دندان را دارند، به دلیل ترس از درد احتمالی این روش از انجام آن منصرف میشوند. ممکن است دندان روکش شده مانند سایر دندانها عفونت کرده و با درد همراه باشد؛ اما روند انجام آن این گونه نیست. بر همین اساس یکی از سوالات پرتکرار افراد این است که آیا روکش دندان درد دارد؟ چگونه درد روکش را کاهش دهیم؟ آیا استفاده از درمانهای خانگی برای این موضوع موثر هستند؟
به یک نوع کلاهک یا پوشش که در جنسهای مختلف و متناسب با دندان هر بیمار تهیه میگردد، روکش دندان میگویند. روکش دندان توانایی پوشش کامل سطح دندان را داشته و از تمامی آسیبهای احتمالی که به دندان وارد میشوند جلوگیری خواهد کرد. ناگفته نماند که از این روکش برای کارهایی از قبیل پوسیدگی گسترده، محافظت از دندانهای عصب کشی شده، اصلاح بدفرمی دندان و… استفاده میکنند. روکش دندان به موارد زیر دستهبندی میشود:
این سوال به تکرار در بین بیمارانی که قصد روکش دندان را دارند مطرح میگردد؛ اما باید گفت که روکش دندان نیز همانند دیگر درمانهای دندانپزشکی با مقداری بسیار اندک درد همراه است. ناگفته نماند که این درد تا حدودی طبیعی بوده و تا مدتی حساسیت فرد به خوردن مواد غذایی بهطور موقت است. اگر این درد در مدتی طولانی باقی ماند، باید به دندانپزشک مراجعه کرد؛ زیرا داشتن درد دندان در مدت زمانی طولانی و بهصورت مداوم طبیعی نبوده و باید پیگیری شود.
اگر انجام روکش دندان توسط دندانپزشک باتجربه صورت پذیرد، هیچگونه عوارضی به همراه نخواهد داشت؛ اما باید قبل از قرارگیری روکش، دهان بیمار از هرگونه عفونت کاملا عاری شود. از سری عوارض روکش دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عوامل متعددی سبب ایجاد درد روکش دندان میگردند که شامل موارد زیر میشوند:
گاهی اوقات لثه فرد بعد از قرارگیری روکش، دچار التهاب و درد میشود که این درد موقتی بوده و پس از گذشت چند روز نهایتا تا دو هفته کاملا برطرف خواهد شد. همچنین اگر موضوع حاد باشد، باید برای کاهش التهاب از آنتی بیوتیک استفاده کرد و به دندانپزشک مراجعه نمود.
گاهی اوقات با وجود اینکه پیش از ساخت روکش، قالبگیری صورت میگیرد؛ اما روکش دندان همسایز با دندان نمیشود. زمانی که روکش دندان بزرگ باشد، پس از گذشت چند روز درد آن آغاز میگردد؛ زیرا این روکش بر دندانهای اطراف خود فشار وارد کرده و سبب ایجاد درد در سایر دندانها و خود روکش خواهد شد. روکش دندان باید از ارتفاع مخصوص به خود برخوردار باشد و اگر از اندازه معقول بیشتر شود سبب شکستگی دندانهای اطراف یا دندان روکش شده خواهد شد.
در بعضی از مواقع اگر دندانپزشک مربوطه از مهارت کافی برخوردار نباشد، روکش را بهخوبی روی دندان مستقر نخواهد کرد و این حالت باعث ایجاد درد در دندان، سر، فک و… خواهد شد.
دلایل متعددی سبب میگردند که عصبها و کانالهای دندان روکش شده، پس از مدتی دچار عفونت شوند. از علل اصلی این پوسیدگیها میتوان به رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان اشاره کرد؛ همچنین استفاده مرتب از نخ جزء ملزومات افرادی است که از روکش دندان استفاده میکنند. برای دندانهایی که بهصورت بریج دندانی روکش میشوند، احتمال تشدید پوسیدگی افزایش پیدا میکند؛ زیرا امکان تمیز کردن آن به اندازه کافی وجود ندارد و فرد باید مراقبتهای مخصوصی را انجام دهد. از سری علائم پوسیدگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
هنگامی که دندان روکش شده بهخوبی عصب کشی نشود یا بهطور کامل عفونت پالپ و پوسیدگی آن برطرف نگردد، نباید روکش روی آن مستقر شود؛ زيرا این کار مشکلاتی پس از نصب روکش از جمله درد، عفونت لثه، خرابی دیگر دندانها و... را بهدنبال خواهد داشت. به همین علت فرد باید ابتدا از آنتی بیوتیک استفاده کند تا عفونت کاملا از بین برود. پس از آن اگر امکان قرارگیری مجدد روکش به کمک پر کردن و عصب کشی وجود دارد، آن را انجام دهد.
گاهی اوقات به شکلی که ریشه دندان قابل مشاهده نباشد، لثه فرد تحلیل میرود و این موضوع خود باعث به وجود آمدن حساسیت و درد در دندان خواهد شد. زمانی که این تحلیل لثه افزایش یابد، حفرهای عمیق با نام پاکت بین دندان و لثه ایجاد میشود. از سری علائم تحلیل رفتن لثه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دندان روکش شده نیز مانند دیگر دندانهای طبیعی تا اندازه مشخصی تحمل فشار و ضربه را خواهند داشت و اگر این فشار و ضربه از حد نرمال خود بیشتر شود، دندان دچار شکستگی در ناحیه انتهایی، میانی و سطحی خواهد شد. در پی این مشکل درد دندان روکش شده آغاز میگردد و گاها به سرما و گرما نیز حساسیت نشان خواهد داد. بهترین راه برای جلوگیری از این گونه مسائل، انتخاب یک دندانپزشک ماهر و باتجربه است. اگر فرد قبل از اقدام به روکش توسط یک دندانپزشک باتجربه معاینه شود، قطعا با هیچ کدام از این مشکلات مواجه نخواهد شد.
افرادی که روکش دندان انجام میدهند برای کاهش دردهای احتمالی باید موارد زیر را رعایت کنند:
سوالات متداول
هنگامی که فردی قصد دارد تا روکش دندان انجام دهد، اولین قدم برای این کار استفاده از بیحسی است؛ زیرا قسمتی از روکش با لثه در تماس قرار میگیرد و باعث ایجاد دردهای موضعی خواهد شد. به همین دلیل استفاده از بیحسی در صورت صلاحدید دندانپزشک پیشنهاد میشود.
همانطور که بیان کردیم هنگامی که روکش روی دندان فرد قرار میگیرد، باید از نظر ابعادی با دندانها هماندازه باشد. در صورتی که تناسب برقرار نباشد، روکش دچار لق شدگی، درد و گاهی نیز ایجاد آسیب به دندانهای کناری خواهد شد. تا زمانی که فرد به روکش ها عادت نکند، به عواملی همچون سرما و گرما حساسیت نشان خواهد داد.
برای آنکه بهطور کامل روکش دندان نصب شود، فرد باید دو جلسه به دندانپزشک مراجعه کند. این جلسات شامل مرتبه اول برای ساخت روکش و مرتبه دیگر برای قرار دادن روکش روی دندان میشوند.
اولین راه برای تسکین درد دندانهای روکش شده مصرف داروهای مسکن است؛ اما پیشنهاد میشود تا فرد برای کاهش درد از مواردی چون قرار دادن حوله گرم روی فک خود استفاده نماید.
کلام پایانی
روکش دندان گاهی با درد همراه خواهد بود که برای این درد دلایل مختلفی بیان شدهاند. همچنین اصلیترین راه حل برای کاهش درد دندان روکش شده، رعایت بهداشت دهان و دندان است که فرد باید بهخوبی از دندان روکش شده مراقبت کند تا با مشکلی مواجه نگردد. همچنین میزان مهارت و تجربه دندانپزشک برای انجام روکش از موارد کلیدی هنگام انجام روکش بهحساب میآید؛ زیرا هنگامی که دندانپزشک از تجربه کافی برخوردار نباشد ممکن است روکش را بهدرستی نصب نکرده و قرار نگرفتن صحیح آن پس از مدتی درد را به همراه خواهد داشت.