در این نوشته می خوانید:
روکش های PFM، آشنایی با ویژگی ها، مزایا و معایب آن
امروزه از روکش دندان خصوصاً برای دندانهای جلویی به دلیل نقش مهمی که در ایحاد لبخند زیبا دارند، استفاده مینمایند. روکش دندان مانند یک محافظ برای دندان عمل کرده و از آن در برابر هرگونه آسیبی مراقبت میکند. آیا روکش دندان تنها سبب نگهداری دندانها میشود یا میتواند مضر نیز باشد؟ انواع مختلف روکشهای دندان کدامند؟ روکشهای PFM به عنوان یکی از انواع گوناگون روکش از چه کیفیت و قیمتی برخوردار هستند؟ آشنایی با ویژگیها، مزایا و معایب روکش PFM، قطعاً میتواند شما را در انتخاب، راهنمایی کند. آیا روکشهای PFM حالت طبیعی دندان را حفظ میکند؟ روکش دندان در چه مواردی مورد استفاده قرار میگیرد؟ برای رسیدن به پاسخ این سوالات بهتر است در ادامه با ما همراه باشید.
روکشهای PFM ترکیبی از دو روکش فلزی و سرامیکی هستند، که به همین جهت نام آن مخفف کلمه روکش سرامیکی متصل به یک فلز بوده است. بنابراین این روکش بیشتر در مواقعی که فرد مبتلا به عقب رفتگی لثه شده است، مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ روکشهای سرامیکی بسیار شبیه به دندانهای طبیعی بوده و از قسمت فلزی روکشهای PFM به دلیل رنگ تیره آنها در زیر خط لثه به کار گرفته میشود. دندانپزشکان از روکشهای PFM بیشتر برای افرادی استفاده میکنند که به دنبال حفظ دندانهای طبیعی خود هستند و میخواهند قدرت اولیه و ظاهر دندانهای خود را به دست آورند. طول عمر و ماندگاری روکشهای سرامیکی متصل به فلز به قدری زیاد است که در صورت مراقبت و نگهداری درست میتوان تا سالیان سال از آنها استفاده کرد.
استفادهکنندگان و طرفداران روکشهای PFM در سراسر دنیا همواره از آن راضی بودهاند؛ زیرا کارایی مثبت و کیفیت بینظیر این روکش همگی را شگفتزده میکند. همچنین رسیدن به نتیجه دلخواه پس از استفاده از این روکش و نداشتن مشکلات جانبی بعد از آن، بر محبوبیت بیشتر آنها افزوده است. بنابراین با کمی دقت در شیوه نگهداری و مراقبت از دندانهای روکش شده حتی میتوان از آنها تا سالیان طولانی نیز استفاده بهینه کرد. همچنین قدمت بالای شصت ساله این روکشها و ارزیابی عملکرد آنها در طی این سالها مدارک محکمی در موفقیتآمیز بودن روکشهای PFM هستند.
روکشهای PFM از نظر خصوصیات با دیگر روکشهای موجود متفاوت هستند که هم اکنون به برخی از این ویژگیها میپردازیم:
روکشهای PFM هر چند مزیتهای زیادی به همراه دارند؛ اما در کنار آن از برخی معایب نیز برخوردار هستند. از جمله معایب این روکشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
روکشهای PFM در مقایسه با دیگر روکشهای مشابه از استحکام و سختی بالایی در برابر هرگونه تراش و ترک برخوردار هستند. به همین دلیل دندانپزشکان تا حد امکان برای بیماران خود از روکشهای PFM استفاده میکنند. همچنین برای کسانی که عادتهایی همچون دندان قروچه و ساییدن دندانها روی یکدیگر را دارند نیز این نوع روکش بسیار توصیه میشود. میزان ماندگاری روکشهای PFM حداقل 15 سال خواهد بود. برخی دیگر از مزایای استفاده از روکش PFM عبارتند از:
آلیاژ غیرقیمتی، آلیاژ نیمه قیمتی و آلیاژ قیمتی سه نوع مقوله بسیار مهم و کاربردی در ساخت روکشهای PFM هستند. مقدار آلیاژ قیمتی مورد استفاده در این روکشها کمتر از 25 درصد بوده و مابقی آن را آلیاژهای نیمه قیمتی و غیرقیمتی تشکیل خواهند داد. همچنین به آلیاژ غیرقیمتی، فلز پایه نیز میگویند. نیکل، کروم، کبالت، بریلیوم و… مواد تشکیلدهنده فلزات موجود در روکش PFM هستند. در حدود 60 درصد از آلیاژ قیمتی را پلاتینیوم، پالادیوم و طلا ساخته، به علاوه اینکه در حدود 25 درصد آلیاژ نیمه قیمتی نیز دارای آلیاژ قیمتی بوده است. تقریباً 40 درصد از آلیاژ قیمتی نیز از فلز طلا ساخته شده است. همچنین برای نگهداری و ظاهر زیباتر از سرامیک فلدسپاتیک برای پوشاندن ساختارهای فلزی استفاده میشود.
قیمت و هزینه روکشهای مختلف دندان از دیگر فاکتورهای مهم در انتخاب آنها به شمار میرود. مهارت و تجربه دندانپزشک، موقعیت مکانی، اندازه و تعداد روکش و… همگی عوامل موثر بر قیمت روکشهای دندان به حساب میآیند. همچنین درباره روکشهای PFM نوع آلیاژ و فلز به کار رفته شده در ساخت آن نیز بر قیمت اثرگذار خواهند بود. بنابراین فلز موجود میتواند بسیار گران قیمت مانند طلا یا ارزان و متوسط همچون نقره، نیکل، کبالت کروم و… باشد. روکش طلا بهترین گزینه برای شما خواهد بود. زیرا این نوع روکش اگرچه از قیمت بالایی برخوردار است؛ اما کیفیت بینظیر آن در مقابل قیمت، استثنایی به نظر میرسد. همچنین فلز طلا ضدحساسیت بوده و برخی از مشکلات فلزهایی همچون نیکل را نیز نخواهد داشت.
از روکشهای دندان در موارد زیادی همچون زمانهایی که دندان به تازگی عصبکشی شدهاند یا دچار آسیب شده باشند، استفاده میشود. بنابراین اگر امکان اصلاح و ترمیم دندان به کمک دیگر روشهای درمانی همچون پر کردن دندان وجود نداشته باشد، میتوان از روکشهای PFM برای محافظت از دندانها بهرهمند شد. روکشهای PFM به دلیل برخورداری از ظاهری زیبا و طبیعی بیشتر برای دندانهای جلویی مورد استفاده قرار گرفته و طرفداران زیادی را به سمت خود جلب کرده است.
روکشهای PFM را به نامهای زیر نیز میشناسند:
به طور کلی براساس انواع آلیاژ به کار رفته در ساخت روکشهای PFM و میزان ترکیبات آن به 3 دسته کلی قابل تقسیم هستند:
روکشهای فلزی به دلیل برخورداری از استحکام و طول عمر بالا، بیشتر برای دندانهای آسیاب و خلفی مناسب هستند و مورد استفاده قرار میگیرند. روکشهای فلزی هرچند مقاومت بیشتری در مقابل ترک خوردگی و شکستگی از خود نشان میدهند؛ اما به دلیل رنگ فلزی که دارند، برای دندانهای جلویی به دلیل نداشتن ظاهری زیبا توصیه نمیشوند. روکشهای PFM برای دندانهایی که در طرح لبخند قرار گرفتهاند، بسیار مناسب و بهترین گزینه خواهند بود؛ زیرا در کنار استحکام قابل قبول، ظاهری زیبا نیز دارند.
کلام آخر…
روکشهای PFM بیشتر در زمانهایی که درمان به صورت نیمهکاره مانده یا برای جلوگیری از وخیم شدن وضعیت دندانهای آسیب دیده مورد استفاده قرار میگیرند. روکشهای فلزی و سرامیکی دو ترکیب استثنایی این نوع روکشها به شمار میروند که هر دو در کنار یکدیگر فوقالعاده خواهند بود. سه نوع آلیاژ قیمتی، نیمه قیمتی و ارزان قیمت مواد سازنده روکشهای PFM هستند که به نسبتهای مختلفی از آنها استفاده خواهد شد. ماندگاری و استحکام این روکشها در مقایسه با روکشهای دیگر، همچنین ظاهری زیبا و طبیعی آن بر محبوبیت هر چه بیشتر آنها افزوده است.