در این نوشته می خوانید:
از جمله خدمات مربوط به درمانهای دندانپزشکی میتوان به روکش دندان اشاره کرد. روکش دندان به عنوان یک محافظ روی دندان ترمیم شده قرار میگیرد که نقش یک نگهدارنده را برای دندانهای ترمیم شده ایفا میکند. روکش هم مانند دیگر روش های ترمیمی و زیبایی دندان همچون لمینت و کامپوزیت از طول عمری برخوردار است که بیشتر به میزان مراقبت فرد بستگی دارد و اگر فرد بهخوبی از روکشهای دندان مراقبت نکند بدون شک در کوتاهترین زمان دچار آسیب خواهد شد. چگونه طول عمر روکش را افزایش دهیم؟ عوامل موثر بر طول عمر روکش دندان کدام هستند؟ روکش دندان چقدر عمر میکند؟
یک لایه نازک که روی سطح دندانها قرار میگیرد که میتواند از جنس سرامیک، رزین، فلز، زیرکونیا و… باشد را روکش دندان گویند. روکش اغلب هدف طبیعی جلوه دادن دندان ترمیم شده را به خود اختصاص میدهد. همچنین در پوشش دادن دندانهای آسیب دیده، تغییر رنگ داده، لبپر شده و… کارایی دارد. زمانی که روکش روی دندان مستقر میشود به عنوان یک بخش جداییناپذیر از دندان شناخته شده که اگر بهخوبی از آن مراقبت کنید، طول عمر زیادی خواهد داشت.
روکش دندان از درمانهای دندانپزشکی شناخته می شود که از دوام و ماندگاری بالایی برخوردار است. هرچند که دندانپزشک امکان مشخص کردن طول عمر دقیق روکش را ندارد؛ اما اگر مراقبت بهخوبی صورت گیرد روکش دندان میتواند ۵ الی ۱۵ سال عمر کند. همچنین برای افرادی که از روکش به عنوان یک بازساری برای دندان استفاده میکنند؛ اگر بهداشت دهان و دندان خود را بهخوبی رعایت نمایند، طول عمر روکش برای آنها به ۲۰ سال نیز خواهد رسید.
اگر از عوامل موثر بر طول عمر روکش دندان اطلاع داشته باشید، به راحتی میتوانید طول عمر آن را افزایش دهید. از سری عوامل موثر بر طول عمر روکش دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
روکش دندان جلویی گاها به نسبت سایر روکشهای دندانی براساس مواد استفاده شده و میزان مراقبت فرد، میتواند طول عمر بیشتری داشته باشد؛ اما بهطور کلی طبق نتایج به دست آمده روکش دندان جلویی میتواند تا ۱۵ سال عمر کند. همچنین اگر مراقبت کافی بهدنبال آن صورت پذیرد، این روکش در حدود ۲۰ سال نیز پایدار خواهد ماند..
روکشهای دندان بهطور معمول به مراقبتهای خاصی نیاز نخواهند داشت و شما برای سالم نگهداشتن روکش دندان تنها باید دستورالعملهای ساده دندانپزشک را اجرا نمایید و همانند مراقبت از دندانهای طبیعی خود، از روکش نیز مراقبت کنید. از جمله بهترین اقدامات برای افزایش طول عمر روکش میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
روکش دندان نیز اگر در شرایط زیر قرار داشته باشد حتما به تعویض نیازمند خواهد داشت و گاها اگر تعویض نشود سبب بروز مشکلاتی همچون آسیب به دندانهای دیگر، بوی بد دهان و… میگردد. در صورت مواجهه با شرایط زیر برای تعویض روکش دندان اقدام نمایید.
تنها راه اطلاع یافتن از شرایط ذکر شده میبایست به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک پس از انجام معاینات در صورت نیاز از شما درخواست میکند که عکسهای رادیولوژی را از دندانهای خود تهیه کرده تا بتواند بهخوبی علت درد و مشکل را تشخیص دهد.
پاسخ به این سوال مثبت است؛ اما برای رسیدن به این هدف باید یکسری اقدامات لازم را انجام دهید تا روکش دندان شما سالیان بیشتری دوام داشته باشد. در صورت رعایت موارد زیر ممکن است تا آخر عمر به تعویض روکش دندان نیاز نداشته باشید.
برخی افراد به هنگام نصب روکش دندان در خورد و خوراک خود دچار مشکل میشوند و به بیان دیگر دندانهای آنها حساسیت پیدا میکند. در چنین مواقعی به شما پیشنهاد میشود تمامی اقدامات لازم برای سلامت روکش و لثه رعایت کنید زیرا هنگام آسیب روکش دندان نواحی خط دندان که به لثه نزدیک هستند به راحتی در معرض پوسیدگی قرار میگیرند.
اگر شما هم به دنبال راهکار برای افزایش طول عمر روکش دندان خود هستید، میبایست از جویدن مواد غذایی سفت مانند آجیل خودداری کنید. همچنین اگر عادتهای نامناسب همچون دندان قروچه دارید قبل از انجام روکش آن را درمان کنید و از انجام چکاب ماهانه دندانهای خود توسط دندانپزشک غافل نشوید. یکسری اقدامات در منزل قابل اجرا نیست و شما باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
افرادی که در رژیم غذایی خود از موادی حاوی شکر و قند استفاده مینمایند، در دسته رژیمهای غذایی ناسالم برای طول عمر روکش دندان قرار دارند. این مواد نه تنها باعث کاهش طول عمر روکش میشوند بلکه میتوانند به دیگر دندانها آسیب وارد کنند. به همین دلیل چنین افرادی میبایست بهداشت دهان و دندان خود را در الویت قرار دهند تا طول عمر روکش افزایش یابد؛ همچنین از مصرف موادی چون الکل، دخانیات، مواد چسبنده و سفت و… باید جلوگیری کرد.
روکش زیرکونیا به نسبت روکش سرامیکی از استحکام بیشتری برخوردار است و به همین دلیل طول عمر بیشتری خواهد داشت؛ زیرا مواد سازنده این نوع روکش آن را به نسبت روکشهای تمام سرامیکی مقاومتر ساختهاند و در برابر ضربه کمتر دچار آسیب خواهند شد.
برای داشتن روکش دندان به مدت طولانیتر میبایست اقدامات زیر را انجام داد.
روکش دندان به شکلی طراحی میشوند که بتوانند از طول عمر زیادی برخوردار باشند و این طول عمر به میزان مراقبتهای فرد بستگی خواهد داشت. اگر از روکش دندان بهخوبی مراقبت نشود از طول عمر آن زیادی کاسته شده و این کار به جنس روکش و محل قرارگیری آن ارتباطی ندارد.
کلام پایانی
روکش دندان نیز مانند سایر اقدامات درمانی زیبایی که در دندان صورت میگیرد، نیازمند مراقبت است. اگر به دنبال افزایش طول عمر روکش دندان هستید باید ابتدا به دندانپزشک باتجربه مراجعه نمایید و سپس رعایت بهداشت دهان و دندان خود را اولویت قرار دهید؛ زیرا اگر بهداشت دهان به خوبی رعایت نشود و روکش دندان دچار مشکل گردد ترمیم مجدد آن گاها غیرممکن خواهد بود و مشکلاتی را برای فرد به همراه خواهد داشت. همچنین در نظر داشته باشید که هر ۶ ماه یکبار میبایست برای چکاب به دندانپزشک مراجعه نمایید؛ این کار خود دلیلی برای کاهش آسیبهای جدی به روکش دندان محسوب میشود.