در این نوشته می خوانید:
مصرف دخانیات از جمله مشکلاتی هستند که بر بدن و اعضای مختلف آن اثرات مخرب میگذارند. تأثیر سیگار و دخانیات بر تغییر رنگ دندانها و مشکلات دهان و دندان کاملاً واضح است. اکثر افرادی که دچار اعتیاد مصرف سیگار و دخانیات میشوند آگاهی نسبی در رابطه با مضرات آنها دارند؛ اما برخی دیگر اعتقادی به این مورد نداشته که مصرف سیگار و دخانیات برای سلامت مضر خواهد بود. مشکلاتی که در دهان و دندانها توسط مصرف دخانیات به وجود میآیند، باید در مدت زمان کمی تحت درمان قرار گیرند. عدم توجه و درمان مشکلات دهان و دندان سبب میگردد فرد به بیماری پریودنتال، مشکلات دندانی و همچنین سرطان دهان مبتلا شود.
افراد سیگاری پس از مدتی متوجه تغییر رنگ دندانهای خود میشوند و این مورد میتواند برای آنها آزاردهنده باشد. بدرنگ شدن دندانها طی مصرف دخانیات توسط انجمن دندانپزشکان آمریکایی ثابت شده است. سیگارکشیدن موجب ایجاد بوی بد مداوم در دهان میگردد و حتی در کارآیی حس چشایی نیز اثر مخرب خواهد داشت. اثری که دود سیگار بر لثه میگذارد، پس از مدتی موجب اتهاب آن میشود. در پی این التهاب استخوان فک که در استحکام دندان نقش اصلی را ایفا مینماید، آسیب میبیند و در نهایت دندان لق خواهد شد.
در مواردی که التهاب بیش از اندازه باشد، بیمار دندانش را از دست خواهد داد. پوسیدگی دندان مشکلی شایع است که افراد مبتلا به اعتیاد دخانیات و سیگار آن را تجربه میکنند. دود حاصل از کشیدن سیگار و تنباکو مستقیماً روی دندانها قرار میگیرند و رنگ زردی را پدید میآورند. جرم زردی که روی دندانها نمایان میشود با رعایت بهداشت دهان کمی قابل کنترل خواهد بود. دود سیگار و دخانیات مشابه آن، از توانایی سیستم ایمنی دهان برای مقابله با میکروبها و عوامل خارجی مضر میکاهند. اگر این اتفاق در فردی رخ دهد بلافاصله عوامل مضر به بافت دهان و لثه آسیب وارد مینمایند.
پلاکهایی که در طی مصرف سیگار و دخانیات روی دندانها ایجاد میشوند به راحتی از بین نمیروند. برای از بین بردن این پلاکها باید به دندانپزشک مراجعه کرد. اما در مواقعی که افراد سیگاری از مراجعه به کلینیک دندانپزشکی امتناع میورزند، تجمع باکتریها بیشتر شده و آسیب بیشتری به بافت دندان میرساند. برخی بیماران با مراجعه دیر هنگام به دندانپزشکی مجبور به انجام روت کانال خواهند بود. مصرف نیکوتین و دود ناشی از سیگار و دخانیات کاهش جریان خون در دهان را به وجود میآورد. همین موضوع در سلامت و استحکام دندانها تأثیر بهسزایی دارد.
سیگارکشیدن از دلایل اصلی آسیب به بافت دهان و مشکلات دندانها به حساب میآید. دود قلیان و تنباکو به اندازه کشیدن سیگار روی رنگ دندان و سلامت آنها تأثیر خواهد گذاشت. سرطان دهان بیماری خطرناکی بوده که ناشی از مصرف دخانیات و دود حاصل از آنها است. این بیماری سرعت ابتلا و پیشروی بالایی دارد که شخص بیمار را در مدت زمان کمی به کام مرگ میکشاند. بعضی مواقع با مراجعه منظم به کلینیکهای دندانپزشکی میتوان تا حد زیادی از بروز سرطان دهان جلوگیری کرد یا آن را به موقع تشخیص داد. گفتنی است بروز و تشخیص این بیماری معمولاً دیرتر از زمان مناسب انجام میشود.
تنباکوهایی که فاقد دود هستند نیز به اندازه تنباکوهای معمولی مضر و آسیبزا خواهند بود. گاهی افراد برای ترک سیگار یا جایگزینی برای آن، استفاده از آدامسهای تنباکودار را ترجیح میدهند. این آدامسها برای جبران لذت از نیکوتین و تنباکو بیش از آدامسهای معمولی حاوی شکر هستند. مصرف شکر زیاد، آن هم در یک دوره طولانی سبب پوسیدگی دندانها میگردد. آسیب رساندن سیگار به دندان حتمی است و نباید در آن ذرهای شک داشت و نسبت به آن بی تفاوت بود.
افراد سیگاری چهار برابر افرادی که سیگار مصرف نمیکنند به بیماریهای دهان و دندان دچار میشوند. همچنین این افراد بیشتر از سایرین به کلینیکهای دندانپزشکی مراجعه مینمایند و همواره دندانهای آنها در معرض پوسیدگی خواهند بود. علائمی که هر شخص سیگاری پس از مصرف دخانیات روی دندانهای خود مشاهده خواهد کرد عبارتند از:
پس از مشاهده عوارض مصرف سیگار و دخانیات روی دندان، باید به آنها اهمیت داد و از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کرد. اگر این عوارض پیشروی کنند منجر به بروز مشکلات حاد دندان خواهند شد. از دست دادن دندان ها یکی از پیامدهای جدی عدم توجه به این هشدارها است؛ افرادی که مدت زمان زیادی را بدون اهمیت به سلامت دهان و دندان به مصرف دخانیات گذراندهاند، احتمالا یک یا تعدادی از دندانهایشان را از دست خواهند داد. مینای دندان که یک عامل مهم و اساسی در مقاوت و زیبایی دندانها است با عدم توجه و مصرف سیگار دچار آسیب میشود.
دود و نیکوتین سیگار تنها به دندانها آسیب نمیرسانند و بافت لثه و دهان را نیز درگیر میکنند. بیماریهای پریودنتال مشکلاتی هستند که در بافت لثه به وجود میآیند و در نهایت با عدم درمان موجب از دست دادن دندانها خواهند شد. احتمال بروز بیماری پریودنتال در افراد سیگاری بسیار بیشتر از افراد عادی است. آمار دقیق ابتلا به بیماریهای پریودنتال نشان میدهد افراد سیگاری 62% بیش از سایر افراد دچار بیماریهای لثه میشوند. التهاب لثه که در پی مصرف دخانیات ایجاد خواهد شد، به مرور زمان تمام بافت لثه را درگیر مینماید و سبب افزایش پیشرفت بیماری پریودنتال میگردد.
سیگار موجب افزایش پلاکها روی دندان میشود و در صورت ادامه مصرف، باکتریهای بیشتری را وارد بافت دهان میکند. نیکوتینی که از مصرف سیگار وارد خون میگردد، موجب کاهش اکسیژن در بافت لثه خواهد شد که این موضوع در ابتلا بیماری پریودنتال مؤثر است. بیماریهایی که در لثه به وجود میآیند دیرتر از بیماریهای دیگر تشخیص داده میشوند. رگهای خونی که توسط نیکوتین تخریب شدهاند سلامت لثه را به خطر میاندازند. این خطر تا حدی پیشروی مینماید که فرد را دچار عارضه پریودنتال خواهد نمود.
معمولاً در پی التهاب لثه با آسیب و فشار جزئی به آن خونریزی ایجاد میشود؛ اما در افراد سیگاری با اینکه التهاب ناشی از مصرف دخانیات وجود دارد، اما خونریزی به چشم نمیخورد. این موضوع موجب شده تا تشخیص التهابات لثه در اشخاص سیگاری سخت باشد و طی گذر زمان بروز پیدا کند. لثه در ایجاد لبخند زیبا مؤثر بوده اما گاهی تغییراتی در آن به وجود میآید که شکل ظاهری آن را نازیبا مینماید. یکی از این عوامل مصرف سیگار است که ظاهر لثه را تیره نشان میدهد.
سیگار کشیدن در گذر زمان، تولید آنزیمهای موجود در بزاق را کاهش داده و در نهایت به بافت دهان و دهان آسیب میرساند. رنگ دندانها در ایجاد یک لبخند زیبا مؤثر خواهد بود. مصرف سیگار باعث ایجاد لکههایی روی دندانها میشود که حین لبخند به وضوح مشاهده خواهند شد. این لکهها با باکتریهایی همراه هستند که میتوانند سلامت دهان و لثه را تهدید کنند. اگر سلامت دهان و لثه به خطر افتد، فرد پس از مدتی دندانهای خود را از دست میدهد. سیگار عاملی است که میتوان زرد شدن و تیره شدن دندانها را به آن نسبت داد.
افراد سیگاری باید از دندانهای خود در برابر آسیبهای ناشی از مصرف آن محافظت کنند. محافظت از دندانها شامل فاکتورهایی است که یک فرد سیگاری باید از آن آگاه باشد. مثلاً بعد از انجام جراحی در بافت لثه، از سیگار کشیدن باید اجتناب کرد. دود سیگار برای افرادی که روکش دندان انجام دادهاند مضر خواهد بود. پس از انجام لمینت دندان نیز نباید سیگار کشید، زیرا میتواند باعث تغییر رنگ آن و همچنین پوسیدگی های دندان شود. اگر بیمار دندان خود را کشیده باشد در صورت مصرف سیگار به بافتهای مربوطه آسیب میرساند. همچنین براکت های سرامیکی ارتودنسی نیز در برابر دود سیگار آسیب پذیر هستند.
با همه این اوصاف، کنترل و حفاظت از دندانها در افراد سیگاری تا حدی ممکن است. فردی که به طور مداوم سیگار مصرف میکند باید در هر دو ماه تحت نظر دندانپزشک قرار داشته باشد. دندانپزشک دندانها را جرمگیری میکند و از تجمع باکتریهای مضر روی دندان جلوگیری مینماید. حفظ سلامت محیط دهان و دندانها با دهانشویه حاوی فلوراید که به افراد سیگاری اختصاص یافته نیز میتواند راه حل مناسبی باشد.
لثههایی که مرتب در معرض دود سیگار بودهاند باید معاینه شوند تا التهاب و بیماریهای پریودنتال در آنها بروز پیدا نکند. نخ دندان و مسواک دو وسیله برای حفظ پاکیزگی دهان و دندانها هستند که از تغییر رنگ آنها میکاهند.
کلام آخر
سیگار کشیدن و اعتیاد به دخانیات موجب تشکیل جرم زرد رنگ روی دندانها میشوند و برای سلامتی دهان و دندان مضر هستند. آسیب سیگار به اعضای بدن بر همگان آشکار است اما برخی از افراد نمیتوانند آن را ترک کنند. این اشخاص باید در نظر داشته باشند که محافظت از دندانهایشان اهمیت داشته و با مصرف مکرر سیگار سلامت دهان را به خطر میاندازند. تأثیر سیگار و دخانیات بر تغییر رنگ دندانها و مشکلات دهان و دندان امروزه بیش از گذشته مورد توجه قرار دارد. افراد سیگاری با مراجعه مکرر به کلینیک دندانپزشکی میتوانند تا حدودی این آسیبها را کاهش دهند.